Meny

Cornonaviruset

 

OM NÅGON MEDLEM DRABBAS

Vi har upparbetat kontakter med kommunerna om vi skulle behöva stöd om någon medlem drabbas av Covid-19 i vårt kooperativ. Det är lite olika förutsättningar beroende på vilken kommun man tillhör, men samarbetet med flertalet av de kommuner vi berörs av känns ansvarsfullt och betryggande. Det finns nu tre stycken krislådor med placering Mariestad, Falköping och Lidköping. Om det finns misstanke om medlemen är smittad ska skyddsutrustning användas fram till medlemmen är testad för Covid-19. Man måste själv kontakta vården för testning. Är man in behov av krislådan så ringer man kontoret, eller våran jourtelefon. Vi samordnar sedan utlämningen.

SKYDDSUTRUSTNING

Information från Västragötalandsregionen så ska man använda visir då man arbetar närmare brukaren än en meter. Se bifogade länkar för rutin av visiren.

Hur använder jag skyddsutrustning?

Åtgärder för att minska smittspridning av Covid-19

Återanvändning av engångsvisir

Den ytdesinfektionen som SkaraborgsAssistans har köpt in innehåller rätt ämnen för att kunna rengöra visiren med. Om ni har köpt annan ytdesinfektion så ska det vara ett + på förpackningen alt att det står att det innehåller tensider. Vi har fördelat masker så att det ska räcka och vi har beställt ytterligare 300 visir som kommer nästa vecka till oss.
Munskydd kan ni beställa själva på Staplesnetshop om ni vill ha det. Vi har ganska gott om förkläden så det finns att hämta på kontoret så länge vi har sen kan man självklart beställa mer själv. Vi har fått in ytterligare en sändning med handsprit och ytdesinfektionsmedel så det går bra att hämta det också, ta gärna med tomma flaskor så att vi kan fylla på dem eftersom vi bara har dunkar.  All skyddsutrustning går som en assistansomkostnad.

TA PÅ OCH AV SKYDDSKLÄDER

Hur länge ska man använda dem, ska man tvätta eller kasta … Sätt er och titta på https://vimeo.com/405443787 med basala hygienrutiner för att förhindra smittspridning. Rutinerna är a och o och väldigt bra att ha övat in så att man inte står handfallen och undrar ”hur det vara man skulle göra nu igen” när det verkligen gäller. Särskilt viktiga är rutinerna för på- och avklädning av skyddskläder om en assistansberättigad fått smittan. Titta på den på direkten.

KRISPLANERING MEDLEMMAR

Vi varit i kontakt med er arbetsledare och gjort en krisplan, och nu även en uppföljning, En lista på assistenter som kan tänka sig att gå in hos en annan assistansanvändare har sammanställts på kontoret. Kontakt har tagits med samtliga kommuner där ni bor.

UTBILDNINGAR 

SkaraborgsAssistans ställer in alla aktiviteter och evenemang. Vi återkommer om nya datum så fort vi vet mer. Om någon av grupperna måste ha ett personalmöte försök i första hand att ha det digitalt. Om det absolut måste av någon anledning vara ett fysiskt möte så var utomhus och håll avstånd. Detta för att vi måste vara rädda om varandra
Under hösten kommer vi att ha digital introduktionsutbildning för personliga assistenter. Vi hoppas även att kunna erbjuda en digital hygienutbildning inom kort.

HÅLL DIG INFORMERAD

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla att uppdatera sig och följa rapporteringen. På krisinformation hittar du ansvariga myndigheters kontinuerligt uppdaterade information om coronaviruset och på folkhälsomyndigheten har man sammanställt frågor och svar gällande exempelvis symptom på smitta och hur viruset smittar.

KARENSAVDDRAG MM.

Följande information är hämtad från Försäkringskassan  där du även kan läsa mer.
Regeringen har beslutat att tillfälligt slopa karensen från och med 11 mars 2020 och året ut. Det innebär att du kan ansöka retroaktivt om ersättning för karens från och med 11 mars och framåt. Det gäller om du är anställd och har fått karensavdrag på din sjuklön. Arbetsgivaren ska göra karensavdrag som vanligt. När du ansöker om karensavdrag hos försäkringskassan ska du uppge SkaraborgsAssistans organisationsnummer som är 769601-0532
Om du är sjuk behöver du inte ha ett läkarintyg förrän efter dag 21, när du ansöker om sjukpenning. I vanliga fall behöver du lämna läkarintyg från dag 8 till din arbetsgivare. Men det kravet har regeringen beslutat att tillfälligt ta bort. I vanliga fall behöver du som är anställd också lämna ett läkarintyg till Försäkringskassan när du ansöker om sjukpenning från dag 15. Men Försäkringskassan har beslutat att du tillsvidare inte behöver visa något läkarintyg förrän efter dag 21, om du sjukanmält dig efter 13 mars. Det innebär att Försäkringskassan i större omfattning kommer fatta tillfälliga beslut om att betala ut sjukpenning fram till dag 21 i sjukperioden. För att fatta ett slutligt beslut kan Försäkringskassan behöva begära in medicinsk information i efterhand. Den som får ett tillfälligt beslut kommer att få information om det. Gäller det smittbärarpenning krävs ett läkarintyg från första dagen som visar att du inte får arbeta på grund av risken för smitta.

Coronaviruset

Läget innebär att det är viktigt att var och en med symptom på förkylning eller luftvägsinfektion – även milda! – begränsar eller helt avstår sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Och spridas. Detta gäller både i arbetslivet och i privatlivet och är den helt avgörande faktorn för att minska spridningens omfattning. Vi är alla en bricka i spelet om att få stopp på virusets spridning.

Vi vill uppmana att endast hämta information från pålitliga källor och vi hänvisar till vårdguiden 1177 för fakta och råd gällande smittan samt till krisinformation och folkhälsomyndigheten gällande frågor och svar om Corona.

PÅMINNELSE OM HUR MAN UNDVIKER SMITTA

  • Håll avstånd till andra.
  • Tvätta händerna ofta.
  • Hosta och nys i armvecket.
  • Undvik större sammankomster, avstå från onödiga resor och undvik rusningstrafik.
  • Stanna hemma vid minsta förkylningssymtom.
  • Om du har provtagit dig för covid-19 ska du stanna hemma tills du får ditt provsvar.

Det är jätteviktigt att kontoret får direkt information om medlem eller assistent blir bekräftad med Covid -19

Skulle en assistent ha utsatts för smitta kommer SkaraborgsAssistans, om inte gällande regler för avstängning av smitta gäller, göra en schemaändring så att assistenten inte jobbar under eventuell inkubationstid. När det gäller medlemmar och deras påverkan av viruset så är det medlemmens läkare som är ansvarig för vilka åtgärder de anser nödvändiga.
 

Var rädda om er och varandra!