"Annelie får vara Annelie fullt ut"

Annelie har en funktionsvariation där hon är blind och är delvis förlamad . I vardagen finns utmaningar, men ännu mer glädje. Inte minst tack vare SkaraborgsAssistans som ger frihet, möjlighet att vara sig själv – och att helt enkelt få leva livet fullt ut. Hör Annelie, genom mamma Gull-Britt, berätta om medlemskapet i SkaraborgsAssistans och om kärleken till musiken, djuren – och bilåkningen.

Berätta, vem är Annelie?

Annelie är idag en jätteglad 28-årig tjej. Vilket är så härligt, då hon mådde väldigt dåligt under delar av uppväxten. Vad hon gillar? Hon älskar musik! Allra helst Peter Lemarcs låt “Starkare än ord”, så fort den låten spelas skiner hela hon upp av lycka. Kärleken till djur har också alltid varit stark och hon har tidigare haft en egen häst. Hon tycker väldigt mycket om att åka bil och att bjuda hem vänner till lägenheten är en favorit.

Vilket stöd behöver hon i vardagen?
Hon har rörlighet från halsen och uppåt, och till viss del i ena armen, men kan inte röra resten av kroppen. Annelie är också blind och har en funktionsvariation. Det gör såklart att hon behöver hjälp med precis allting i vardagen. Jag brukar säga att hon är en vuxen människa i en bebis kropp. Hon kan ibland säga hela meningar men för det mesta har hon ett eget språk, både genom kroppsspråk och ljud. Hon förstår mycket och känner igen röster.

“Vad är inte bäst?”

Hur kom det sig att Annelie blev medlem på SkaraborgsAssistans?
Det fanns inget annat alternativ för mig. Jag ville att Annelie skulle bli medlem i ett kooperativ som drivs utan vinstintresse där alla pengar går till att erbjuda bästa möjliga assistans.Jag gillar också att det är en mindre organisation, där alla känner till Annelie och mig. De är väldigt hjälpsamma och det är aldrig några problem med något.

Vad är det bästa med att vara medlem hos just SkaraborgsAssistans?
Vad är inte bäst? Allting är fantastiskt, rätt och slätt. Vi får alltid en sådan glädje, och kunskap, från dem. Det märks att de vill sina medlemmars bästa. Inga frågor är för konstiga och vi får alltid snabba svar när vi ringer.

Vad ger den personliga assistansen från SkaraborgsAssistans Annelie som medlem?
Frihet att få vara Annelie fullt ut. Hon har inga begränsningar utan kan få vara precis den hon är och leva så som hon vill göra. Det är också hon som bestämmer hur assistansen ska se ut, utifrån vad som fungerar för just henne. Den individanpassningen betyder mycket.

Hur ser du på framtiden med assistansen hos SkaraborgsAssistans?
Jag vill att assistansen ska fortsätta vara lika bra som den är idag. Annelie är väldigt lyckligt lottad som lever det liv hon lever i dag. Hon mår jättebra och hon har alla de förutsättningar hon behöver för att kunna leva sitt liv så som hon önskar.